Atidaryta atnaujinta ligoninės virtuvė

Respublikinė Vilniaus Psichiatrijos ligoninė grįžta prie vidinio maitinimo

„Daugiau vaisių, daržovių ir įvairovės“ – tokie yra pirmieji  pacientų, jau išbandžiusių naująjį Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) meniu, atsiliepimai. Sausio 10 d. vyko ir oficialus virtuvės atidarymas, kuriame Sveikatos apaugos ministras Aurelijus Veryga bei mitybos ir psichiatrijos specialistai ne tik degustavo naujuosius patiekalus, bet ir diskutavo apie mitybos įtaką psichinei savijautai.

Sugrįžti prie vidinio maitinimo – verta

Pasak vieno iš virtuvės projekto iniciatorių, RVPL vadovo pavaduotojo Dano Bakšos, idėja rinktis vidinį maitinimą kilo iš pačio personalo. „Slaugytojai ir pagalbinis personalas  skųsdavosi dėl išorinio tiekėjo ne visada įgyvendintų sąlygų: maistas kartais vėluodavo, nesiekdavo reikiamos temperatūros, buvo tiesiog sunkiau kontroliuoti jo kokybę. Nusprendėme šią situaciją išspręsti iš esmės pasirinkdami vidinį maitinimą“, – pasakoja D. Bakša. Jį papildo RVPL dietistė Aurelija Ivanauskaitė. „Žmonėms išgyvenant psichologinius sunkumus, neretai stipriai sutrinka ir  jų mityba. Būtent todėl maitinimui turime skirti ypatingą dėmesį. Jeigu meniu bus įvairus, patraukliai ir su meile pateiktas, ne tik išvengsime papildomų mitybos problemų, bet ir padėsime pacientui sveikti, pozityviau pažvelgti į gyvenimą“.

Mitai apie „batoną“

RVPL virtuvės meniu kuriamas remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis.  Tiesa, atsižvelgiant į pacientų sutrikimus, kartais taikomos nedidelės išimtys. „Iš esmės  sekasi gerai,  kol kas atsiliepimai tikrai teigiami. Tiesa, jau spėjome sulaužyti ir ne vieną mitą. Pavyzdžiui, apie visų taip iškritikuotą batoną: pasirodo,  pacientai iš tiesų jį labai mėgsta ir nuolatos reikalauja daugiau negu rekomenduoja specialistai”, – pasakoja RVPL dietistė Aurelija Ivanauskaitė. Ji pabrėžia, kad sveikos mitybos taisyklių įkvėptu meniu jau gali naudotis ir ligoninės personalas. „Esame psichiatrijos ligoninė, todėl norime parodyti pavyzdį, kaip palaikyti geresnę psichinę savijautą.  Dėmesį skiriame ne tik  mitybai, bet ir judėjimui (visi darbuotojai gali dalyvauti specialiose mankštose) ar net „eko“ idėjoms: pavasario laukia specialus ekologiškas darželis.

Nuo estetikos iki sveikatos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugiasi, kad dar viena mūsų šalies gydymo nusprendė pati gaminti maistą savo pacientams, užuot šią paslaugą pirkusi iš tiekėjų.

„Kaip rodo praktika, vietoje pagamintas maistas yra pilnavertiškesnis, sveikesnis ir yra kur kas daugiau galimybių jį patiekti estetiškai.  Tai parodė ir mobilios ekspertų komandos vizitai į mūsų šalies gydymo įstaigas, kuri vertino ligoninių maisto kokybę. Ekspertų vertinimai parodė, kad įstaigos, gaminančios maistą vietoje savo pacientams, surinko kur kas geresnius vertinimus nei tos, kurios perka iš išorės tiekėjų. Tad šiandien svarbus įvykis, nes pacientai ir ligoninės darbuotojai galės valgyti maistą, pagamintą vietos virtuvėje. Už pokyčius turime padėkoti ir mūsų partneriams virtuvės šefams bei dietologams, be kurių pagalbos nebūtume galėję pradėti keisti per daugybę metų nusistovėjusias mitybos tradicijas“, –  sako ministras A. Veryga.